Eksperter: Ministerie lader ulovligt erhvervshensyn gå foran hensynet til miljøet

Ulovligt erhvervshensyn har gået foran hensynet til miljøet i blandt andet Agersø Sund, påpeger eksperter.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Artiklen er opdateret med kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke (S).

Embedsmænd har i flere år gjort opmærksom på, at man ifølge reglerne burde gribe ind i udledninger fra tre store virksomheder.

Men i stedet har Miljøministeriet af flere omgange valgt at udstede retningslinjer, der gør det muligt for virksomhederne at fortsætte udledningerne. Det skriver DR.

quote Man har bevidst diskuteret, hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil

Ellen Margrethe Basse, professor emerita med speciale i miljøret ved Aarhus Universitet.

Mediet har fået flere eksperter til at gennemgå interne dokumenter fra ministeriet. Og de konkluderer, at erhvervsinteresser er blevet sat over beskyttelse af havmiljøet.

- Man har bevidst diskuteret, hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil, på trods af at man vidste, at det var i strid med EU-lovgivningen, siger Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita med speciale i miljøret ved Aarhus Universitet, til DR.

Virksomheder følger reglerne

De tre virksomheder, sagen drejer sig om, er Cheminova ved Harboøre i Vestjylland, Koppers Denmark i Nyborg og Industrial Water Solutions (IWS), der tidligere hed RGS Nordic og ligger ved Skælskør.

Virksomhederne har alle myndighedernes tilladelse til at udlede det miljøfarlige spildevand og overtræder altså ikke reglerne.

Læs også
Minister trukket i samråd om spildevandsimport
Læs også
Minister trukket i samråd om spildevandsimport

I følge DR tager miljøminister Magnus Heunicke (S) kritikken meget alvorligt.

- Derfor beder jeg Miljøstyrelsen undersøge, hvad der ligger til grund for advarslerne fra eksperterne, og om den danske tolkning af EU’s regler er korrekt, siger han til DR.

Pelle Dragsted (EL) skriver mandag på det sociale medie X, at han og Søren Egge Rasmussen (EL) har indkaldt Magnus Heunicke til et hastesamråd. 

Sagen fra Stigsnæs

IWS, der ligger på Stigsnæs syd for Skælskør, har blandt andet importeret spildevand fra Norge til rensning for eksempel for olie.

I forbindelse med at virksomheden i efteråret 2022 skulle have fornyet sin miljøgodkendelse til udledning af spildevand i Agersø Sund, blev der rejst kritik fra flere sider.

Det importerede vand var nemlig kategoriseret som miljøfarligt affald, og miljøfarligt affald må som udgangspunkt ikke flyttes fra et land til et andet. Det kan dog lade sig gøre, hvis importen af det farlige affald sker med det primære formål at nyttiggøre det.

Læs også
Spildevandsfirma retter kritik af DR
Læs også
Spildevandsfirma retter kritik af DR

Hos IWS bestod denne nyttiggørelse i, at virksomheden udvandt den rest af olie, som udgør én til to procent af det importerede spildevand. Det har hidtil været tilstrækkeligt for, at virksomheden har fået grønt lys til import af det ellers miljøfarlige affald.

Når IWS havde færdigbehandlet vandet, blev det efterfølgende sendt ud i Agersø Sund. Men selvom virksomheden havde renset det for olie, blev der stadig udledt mængder af farlige stoffer i havet.

IWS fik lov til at udlede spildevandet til havet med tilladelse fra Slagelse Kommune. Denne miljøgodkendelse var givet i overensstemmelse med en vejledning fra Miljøstyrelsen.

Læs også
Forstå sagen om RGS Nordic og opgøret om spildevandet fra Norge
Læs også
Forstå sagen om RGS Nordic og opgøret om spildevandet fra Norge

Men i juni 2023 kom Miljøstyrelsen med en ny juridisk vurdering af, hvordan EU-reglerne på området skulle tolkes. Og i december 2023 sagde miljøminister Magnus Heunicke så, at det var slut med import af norsk spildevand til IWS ved Stigsnæs.

Efterfølgende blev to importtilladelser trukket tilbage, og Miljøstyrelsen udstedet et påbud og flere indskærpelser til IWS.

- Selvom vi har taget store skridt i den rigtige retning, så er vi langt fra færdige i den her sag, som jeg kommer til at følge helt til dørs. Men det skal være med respekt for EU-reglerne, lød det dengang fra miljøminister Magnus Heunicke.


Nyhedsoverblik